
مبلمان نقش مهمی در دکوراسیون خانه و محل کار دارد و انتخاب یک مبل راحتی با کیفیت، نیازمند شناخت اجزای آن است. آگاهی از بخشهایی مثل فوم، فنر، کلاف و اتصالات میتواند در خرید بهتر به شما کمک کند. در این مقاله انواع فوم، چوبهای مورد استفاده، اسکلتبندی و فنربندی مبل بررسی میشود تا بتوانید با اطلاعات کاملتری تصمیم بگیرید.
کلاف یا اسکلت مبل: ستون فقرات استحکام و ماندگاری
کلاف (یا همان اسکلت مبل)، استخوان بندی مبلمان را تشکیل میدهد. استفاده از متریال مناسب مانند چوبها یا فلزات مقاوم، که به تازگی در طراحیهای مدرن مورد استفاده قرار میگیرد، نقش اساسی در دوام و کیفیت مبلمان دارد. علاوه بر متریال به کار رفته، نوع اتصالات اسکلت مبل مانند استفاده از پیچ، میخ یا چسبهای مخصوص، تعیین کننده کیفیت کلاف هستند. در ادامه به صورت تخصصیتر درباره انواع چوب، کلاف فلزی و همچنین، اهمیت اتصالات به کار رفته در کلاف کاناپه بحث خواهیم کرد.
انواع چوب در کلاف مبل: راش، روس، صنوبر یا چوب سفید؟
چوب به عنوان متریال اصلی مبلمان از دیرباز تا به امروز مورد استفاده قرار میگیرد. در این بخش به بررسی چوبهای رایج در طراحی و تولید مبلمان میپردازیم. هر کدام از چوبها را به لحاظ کیفیت و قیمت مورد بررسی قرار میدهیم.
بیشتر بخوانید: مقایسه جنس چوب بهکار رفته در مبلمان: کدام بهتر است؟
چوب راش
چوب راش انتخاب اول برای داشتن یک کلاف مقاوم و با دوام است. بافت چوب راش بسیار متراکم است، مقاومت بالایی در برابر رطوبت، فشار و ضربه دارد و دقیقا به همین دلیل انتخاب مناسبی برای تولید کلاف مبلمان است. قیمت مبلمانی که از چوب راش برای تولید کلاف آن استفاده شده بیشتر است اما طول عمر بیشتری نیز دارد.
چوب روس
چوب روس که نوعی چوب کاج وارداتی از کشور روسیه است، انتخابی مقاوم و اقتصادیتر برای کلاف مبلمان به شمار میرود. چوب روس به دلیل قابلیت پرداختپذیری بالای خود، بیشترین کاربرد را در تولید مبلمان دارد. نکته اساسی در استفاده از چوب روس، این است که اگر به درستی خشک و فراوری شود، کیفیت و دوام بالایی خواهد داشت.
چوب صنوبر
چوب صنوبر سبک، نرم و نسبتا ارزان است. استفاده از چوب صنوبر برای تولید مبلمانی با وزن نهایی سبکتر یا قیمت ارزانتر بسیار رایج است. با این حال اگر اتصالات استفاده شده در کلاف مبلمان محکم باشند، کیفیت مناسبی برای مبلمان راحتی و غیررسمی به ارمغان میآورند.
چوب سفید
چوب سفید به صورت خاص وجود ندارد. در بازار ایران اصطلاح چوب سفید برای چوبهای سبک و اقتصادی مانند صنوبر و سپیدار استفاده میشود. معمولا چوب سفید برای کلاف مبلمان استفاده نمیشود چرا که وزن بسیار سبک و مقاومت پایینی دارند. چوب سفید برای قسمتهای فرعی اسکلت مبلمان مانند دستهها که فشار کمتری را تحمل میکنند، استفاده میشود.
کلاف فلزی: گزینهای مدرن با مزایا و معایب خاص خود
در سالهای اخیر استفاده از کلاف فلزی برای تولید مبلمان مینیمال و مدرن رایج شده است. فلز به عنوان متریالی با دوام دارای مزایایی از جمله استحکام بالا، دوام بیشتر در برابر حشرات، طراحی با ظاهر ظریفتر و کوچکتر و همچنین گزینهای مناسب برای فضاهای صنعتی یا مینیمال است. با این حال به دلیل داشتن ظاهر سرد و بیروح، وزن بالا و تعمیرات سختتر در صورت خراب شدن، همچنان محبوبیت کمتری نسبت به چوب دارد.
اهمیت اتصالات قوی در کلاف مبلمان
استفاده از بهترین متریال برای کلاف مبلمان بدون داشتن اتصالات قوی بیفایده است. اتصالات تعیین کننده دوام مبلمان در برابر فشار، ضربه و جابهجاییهای مکرر است. اتصالات مناسب باعث جلوگیری از لق زدن و صدا دادن مبل میشود، تحمل وزن مبل را بالا میبرد، انسجام اجزای مختلف اسکلت مبل را حفظ کرده و در نتیجه زیبایی ظاهری را افزایش میدهد. در ادامه به معرفی انواع اتصالات رایج در اسکلت مبلمان میپردازیم.
- اتصالات چوب به چوب: رایجترین روش اتصال برای اسکلت چوبی است که با استفاده از چسب مخصوص نجاری و میخ انجام میشود.
- اتصالات با پیچهای فلزی: در کلافهای فلزی یا چوبهای مهندسی شده (که طراحی و برش آنها با استفاده از نرمافزار مخصوص و دستگاههای تمام اتوماتیک صورت میگیرد.) استفاده میشود.
- اتصالات کام و زبانه: یکی از بهترین و با کیفیتترین نوع اتصالات در کلاف چوبی است که باعث قفل شدن اجزای مختلف کلاف به یکدیگر میشود.
اتصالات پروفیلی در کلاف فلزی:
استفاده از جوشکاری دقیق و تقویت شده با استفاده از گاز دیاکسید کربن، کیفیت اتصالات را تضمین میکند.
سیستم زیرسازی نشیمن: فنرهای استفاده شده در زیرسازی مبل
نحوه زیرسازی نشیمن مبل، تاثیر مستقیمی بر راحتی و دوام مبلمان دارد. برای زیرسازی مبلمان از دو روش تسمههای کشی و فنر استفاده میشود که در ادامه به بررسی هر کدام میپردازیم.

انواع فنر در مبلمان راحتی: فنرهای زیگزاگی (سینوسی) یا پاکتی (لولهای)؟
استفاده از فنر برای طراحی زیرسازی مبلمان از دیرباز رایج است. دو نوع فنر برای سیستم زیرسازی مبلمان مورد استفاده قرار میگیرد.
- فنرهای زیگزاگی(سینوسی): این دسته از فنرها دوام و قابلیت ارتجاع بسیار بالایی دارند و به دلیل حالت سینوسی در سرتاسر نشیمن ادامه مییابد و دوام مبلمان را تا حد زیادی افزایش میدهد. پس اگر به دنبال مبل با طول عمر بالا هستید به سراغ نشیمنهایی با زیرسازی فنرهای زیگزاگی بروید.
دوام بالا خاصیت فنرهای سینوسی است - فنرهای پاکتی(لولهای): فنرهای پاکتی در مبلمان کلاسیک یا مبلمانی با طراحی خاص مورد استفاده قرار میگیرد، به دلیل خاصیت مارپیچ و لولهای که دارد، راحتی بسیار زیادی را به ارمغان میآورد.
راحتی بالا خاصیت فنرهای لولهای
تسمههای کشی: آیا جایگزین خوبی برای فنر است؟
این تسمهها با استفاده از پلاستیک تقویت شده یا پارچههای صنعتی تولید میشوند. معمولا از این تسمهها در مبلمان سبکتر یا اقتصادیتر استفاده میشود. هر چند که نوع پارچه یا پلاستیک به کار رفته در تسمههای کشی تعیین کننده دوام و کیفیت آن است با این حال به دلیل استفاده از متریال کم دوامتر نسبت به فنرهای فلزی، طول عمر و دوام پایینتری دارند و برای مبلمان غیررسمی مناسبتر هستند.
کدام سیستم زیرسازی عمر بیشتری دارد؟ فنر یا تسمه؟
قطعا فنر نسبت به تسمه دارای عمر طولانیتر است. با این حال باید توجه شود که مبل در چه فضایی مورد استفاده قرار میگیرد و بودجه مدنظر برای خرید مبلمان چقدر است. با توجه به اینکه امکان مشاهده و بررسی زیرسازی مبلمان وجود ندارد، اگر به دنبال مبلمانی با دوام و کیفیت بالا هستید پیشنهاد میشود از مبلمانی با زیرسازی فنر استفاده نمایید. اما اگر کاربری مبلمان، برای فضاهای کم اهمیت است، یا اینکه بودجه محدودی در دست شماست، مبلمانی با زیرساز تسمههای کشی بهترین گزینه است.
فوم مبل چیست و چه انواعی دارد؟
مواد پرکننده نشیمن و پشتی مبلمان نقش تعیین کنندهای در راحتی و نرمی مبلمان دارند. معمولا از فوم، اسنفج، پلییورتان و الیاف مصنوعی برای این منظور استفاده میشود. در ادامه به بررسی هر کدام از این موارد میپردازیم.
انواع فوم مبل راحتی، نبردی برای راحتی و دوام
1. فوم سرد:
فوم سرد، بهترین گزینه از نظر دوام و راحتی است؛ در طول زمان شکل ظاهری خود را حفظ میکند، دارای چگالی و انسجام بسیار بالایی است و دیرتر دچار فرورفتگی میشود. از این فوم برای تولید مبلمان کلاسیک و لوکس استفاده میشود و قیمت بالاتری دارد.
2. فوم گرم:
قیمت پایینتری نسبت به فوم سرد دارد. راحتی بالایی داشته اما در طول زمان ممکن است دچار فرورفتگی شود. از فوم گرم برای تولید مبلمان راحتی با طول عمر کمتر و قیمت اقتصادیتر استفاده میشود.

اسفنج و نقش کلیدی دانسیته (چگالی): از کمترین تا بیشترین
اسفنج معمولا برای مبلمان اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال کیفیتهای متنوعی داشته و اگر چگالی پایینی داشته باشد خیلی زود تغییر فرم میدهد.
- از اسفنجهایی با دانستیه 17 تا 20 کیلوگرم بر متر مکعب برای کوسن، پشتی و مبلمان کمکاربرد استفاده میشود.
- دانسیته بین 20 تا 25 دارای نرمی متوسطی هستند و برای پشتی، دستهها و مبلمان اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرند.
- از اسفنجهایی با دانسیته 25 تا 30 برای مبلمانی با کیفیت متوسط رو به بالا استفاده میشود.
- اسفنجهای دانستیه 30 تا 35 بسیار مقاوم هستند، نرمی بسیار پایینی دارند و برای مبلمان در مکان پر تردد مورد استفاده قرار میگیرند.
- اسفنج هایی با دانسیته بالای 35 در مبلمان تجاری و لوکس مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال به دلیل نرمی و راحتی بسیار پایین اسفنج با دانسیته بالای 35، فوم سرد انتخاب مناسبتری برای مبلمان لوکس به شمار میرود.
لایکو، ویسکوز و الیاف دیگر: نقش مکمل در راحتی و ظاهر کوسن
لایکو: نوعی الیاف پلیاستر نازک و سبک است که به صورت لایهای تولید میشود و به عنوان لایهای بر روی اسفنج یا فوم کشیده میشود تا سطح لمسی صافتر و نرمتری را به ارمغان بیاورد.
ویسکوز: نوعی الیاف نیمه طبیعی است که از سلولز گیاهانی مانند چوب پنبه تولید میشود. از آن برای روکش کاری مبلمان لوکس یا پر کردن کوسنها استفاده میشود.
سایر الیافها: مانند الیاف سیلیکونی، الیاف پلیاستر بازیافتی و الیافهای طبیعی مانند پنبه و پشم هستند که بیشتر برای پشتیها و کوسن مورد استفاده قرار میگیرد و نرمی و راحتی بینظیری را ایجاد میکند.
پر و الیاف طبیعی در ساختمان مبلمان: گزینهای لوکس اما پردردسر؟
در سالهای اخیر استفاده از الیاف طبیعی مانند ابریشم، پر پرندگان و پنبه در تولید مبلمان لوکس و خاص کاربرد دارد. این الیاف اگر چه دارای مزایایی همچون نرمی فوقالعاده، تنفسپذیری طبیعی بالا، فرمپذیری بالا را داشته، اما به دلیل معایبی همچون نگهداری و مراقبت مداوم، دفرمه شدن در طول زمان، احتمال ایجاد آلرژی، قیمت بسیار بالا و جذب سریع رطوبت (که موجب ایجاد بوی نامطبوع و حتی کپکزدگی میشود) گزینهای پردردسر به شمار میروند.
نکات پایانی برای انتخاب مبل راحتی مناسب
در خرید مبلمان راحتی ظاهر تنها نیمی از ماجراست. با شناخت ساختار و متریال به کار رفته در مبلمان، میتوان انتخابی به مراتب بهتر داشت. شناخت انواع چوب استفاده شده در کلاف یا اسکلت مبلمان، راهنمایی مفید در انتخابی مناسب است. همچنین نوع اتصالات به کار رفته در مبلمان تعیین کننده کیفیت و دوام مبلمان هستند. نکته اساسی دیگر سیستم زیرسازی نشیمن است که نقش مهمی در کیفیت، دوام و راحتی مبلمان ایفا میکند. فوم یا اسفنج به کار رفته در مبلمان نیز جز ارکان اصلی تعیین کننده راحتی و دوام مبلمان به شمار میرود. در این مقاله تلاش کردهایم با بررسی تمامی این موارد، شما را در خریدی رضایتبخشتر همراهی کنیم. امیدوارم مطالب ارائه شده مفید واقع شده باشد.