یکی از المانهایی که این روزها به طور گستردهای جهت زیباسازی دکوراسیون داخلی و خارجی ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد، چمن مصنوعی است. از آنجایی که چمن طبیعی را در محیط های مختلف به شکلی مطلوب شبیه سازی میکند از محبوبیت بالایی برخوردار میباشد. استفاده از چمن مصنوعی تنها محدود به میادین ورزشی نیست بلکه در محوطه ساختمانی نیز کاربرد دارد. چمن مصنوعی دارای یکسری ویژگی و خصوصیات است و مانند هر المانی دیگر دارای مزایا و معایبی میباشد. این که چمن مصنوعی چه مزایا و معایبی دارد، موضوعی است که در این مطلب قصد داریم به طور مفصل راجع به آن صحبت نماییم. اگر قصد خرید دارید و آگاهی از مزایا و معایب آن برایتان مهم است تا انتها با ما همراه شوید.
مزایای چمن مصنوعی
شاید عدهای تصور کنند که کاربرد چمن مصنوعی تنها محدود به زمین فوتبال و ورزشگاهها باشد، اما باید بگوییم که این چنین نیست. در زمانهای گذشته از این نوع کفپوشها برای ورزشگاهها استفاده میشد اما امروزه جنبه دکوراتیو نیز دارند. از این رو به دو دسته ورزشی و تزئینی تقسیم میشوند که هر کدام ویژگی، مزایا و معایب خاص خود را دارند. پس به طور گستردهای و برای اهداف مختلفی همچون استخر، کفپوش، تراس، رستوران، ادارات، پشت بام و … میتوان از این المان بهرهمند شد. بدین ترتیب برخورداری از کاربردهای گوناگون را میتوان از مهمترین مزیت چمن مصنوعی به حساب آورد. در ادامه به پارهای از برجستهترین مزیت این المان خواهیم پرداخت.
عدم نیاز به هرس، آبیاری، سمپاشی و …
چمن طبیعی مدام در حال رشد کردن است و همانند سایر گیاهان برای این که خشک نشود و جلوهای سرسبز و زیبا داشته باشد نیاز به رسیدگی و مراقبت دارد. بنابراین باید آبیاری شود و با کودهای مناسب مورد تغذیه قرار بگیرد. اگر مدتی هرس کردن آن به عقب بیفتد موجب ایجاد جلوهای نامرتب و نازیبایی میگردد. این در حالی است که چمن مصنوعی نه نیاز به هرس کردن پیدا میکند و نه به دلیل عدم آبیاری خشک و پژمرده میشود. بنابراین نگهداری بسیار آسان تری دارد.
عدم نیاز به باغبان
همان طور که اشاره نمودیم چمن مصنوعی نیاز به اقداماتی مانند آبیاری، هرس، کود دهی، سمپاشی و … که بایستی به صورت روزانه انجام بگیرد، ندارد. از این رو به شخص یا باغبانی که مدام به این کارها و اقدامات رسیدگی کند هم لازم نخواهد بود. از آنجایی که مراقب و یا باغبان در این راستا استخدام نمیگردد، پس میتوان هزینههای جانبی را نیز به طور چشمگیری کاهش داد.
تنوع در طرح و سبک
از دیگر مزایای ارزشمند چمن مصنوعی میتوان به تنوع در طرح، سبک، ارتفاع و رنگ اشاره نمود. این نوع از المان بر اساس طول، تراکم، نوع بافت و … بسیار تنوع دارد. همچنین رنگ آن تنها محدود به سبز نیست. چمن مصنوعی در انواع هیبریدی، تزئینی و ورزشی تولید و روانه بازار میگردد. بدین ترتیب افراد متناسب با حسن سلیقه خود، نوع نیاز و دکوراسیون میتوانند طرح خاص و منحصر به فردی را خریداری نمایند.
عدم ایجاد حساسیت
برخی افراد نسبت به گرده چمن طبیعی حساسیت دارند در حالی که چمن مصنوعی فاقد چنین خصوصیتی است. تولید کنندگان در ساخت و تولید چمن مصنوعی سعی میکنند از با کیفیتترین و مرغوبترین متریال استفاده نمایند. همچنین آنها را با ویژگیهای منحصر به فردی همچون ضد آلرژی و حساسیت روانه بازار مصرف میکنند. از این رو برای افرادی که نسبت به گیاه و چمن طبیعی حساسیت دارند، خرید و نصب چمن مصنوعی میتواند بهترین گزینه باشد.
اجرای سریع و نصب آسان
اجرای سریع و نصب آسان را میتوان از برترین ویژگیهای چمن مصنوعی به حساب آورد. در صورتی که سطح مد نظر صاف و مسطح باشد در کوتاهترین زمان ممکن میتوان متراژ وسیعی را مزین به چمن مصنوعی نمود.
عایق صوتی و حرارتی
قرار گیری چمن مصنوعی در برخی از مکانها همچون پشت بام میتواند عایق مناسبی در برابر تبادل حرارت ساختمان باشد. از این رو نصب آن از هدر رفت انرژی جلوگیری میکند. همچنین این المان بر روی پشت بام همانند یک ضربه گیر عمل میکند و در انتقال صدا بسیار تاثیر گذار میباشد.
تاثیر کمتر اثرات اقلیمی و جوی
اثرات اقلیمی و جوی همچون نور خورشید، سرما، یخ زدگی، باران، گرما و … کمتر بر روی چمن مصنوعی اثر میگذارد. بدین ترتیب نصب آن در مکانهایی همچون پشت بام میتواند طول عمر سازه را به طور چشمگیری بهبود ببخشد. به دلیل متریال با کیفیتی که در ساخت چمن مصنوعی به کار گرفته میشود از مقاومت بالایی در برابر نور اشعه UV برخوردار است و برخلاف چمن طبیعی در برابر نور خورشید به آسانی دچار تغییر رنگ نمیگردد.
طول عمر بالا
چمن مصنوعی از طول عمر نسبتا بالایی برخوردار است. به طور میانگین این چمن تا حدود 15 سال میتواند به عنوان یک المان زیبا و منحصر به فرد، جلوه بصری محیط را ارتقاء ببخشد.
قابلیت شستشو
از دیگر ویژگی جالب توجه چمن مصنوعی، قابلیت شستشو میباشد. با استفاده از آب و جارو به راحتی میتوان گرد و غبار را پاک کرد و همانند روز اول آن را براق و تمیز نمود. حتی از امکان جا به جایی برخوردار است و میتوان آن را در هر مکان و جایی نصب کرد.
هزینه مقرون به صرفه
استفاده از چمن مصنوعی میتواند سبب صرفه جویی در مصرف آب و انرژی گردد و سایر هزینههای نگهداری را نیز کاهش دهد. همچنین نصب و اجرای آن به هزینه بالایی نیاز ندارد. از این رو پیاده سازی این المان از توجیه اقتصادی برخوردار است.
معایب چمن مصنوعی
در بخش قبلی به مهمترین مزایای چمن مصنوعی پرداختیم و پی بردیم که المانی مناسب و با دوام برای نصب و اجرا میباشد. اما با این حال دارای یکسری معایب نیز هست که در هنگام خرید بایستی مورد توجه قرار بگیرند. از مهمترین عیوب چمن مصنوعی میتوان اشارهای به موارد زیر نمود:
ناتوانی در کنترل رواناب
از مهمترین عیب چمن مصنوعی میتوان به عدم توانایی در کنترل رواناب اشاره نمود. از آنجایی که قابلیت جذب آب ندارد در صورت بارندگی، آب در سطح آن جمع میشود. این عدم قابلیت جذب در چمنهای بیکیفیت و نامرغوب بیشتر است و به نوعی معظلی بزرگ به حساب میآید. به همین دلیل زهکشی آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
آسیب به محیط زیست
همان طور که میدانید در ساخت چمن مصنوعی از متریال پلاستیکی استفاده میشود که میتواند سلامت محیط زیست را تهدید نماید. آسیب رسانی چمن مصنوعی به محیط زیست در صورت قرار گیری در نور خورشید و تولید گرما دو چندان میگردد. این چمن پس از فرسوده و تخریب شدن، جذب محیط نمیشود بلکه تولید زباله میکند.
نگهداری سالانه
از دیگر معایبی که برای این المان میتوان برشمرد، نگهداری سالانه و دورهای است. چمن مصنوعی برای این که به خوبی بر روی سطح نصب شود و زیبایی خارق العادهای به محیط ببخشد مواد زیر سازی و پر کننده آن بایستی به صورت سالانه و یا دورهای تعویض گردد. در غیر این صورت به خوبی بر روی سطح نمیچسبد و خیلی زود کارایی خود را از دست میدهد. این امر یعنی نگهداری سالانه یقینا با صرف زمان و هزینه همراه خواهد بود.
اجرای تخصصی
چمن مصنوعی اگر چه نصب آسانی دارد اما اجرای آن کاملا به صورت تخصصی و فنی است. چرا که نیاز به برش زدن، ایجاد زهکشی، زیر سازی، شیب بندی و تثبیت بر روی سطح دارد. از این رو وجود تخصص و مهارت در این راستا به نوعی الزامی میباشد. اگر اجرای آن توسط افراد آماتور انجام بگیرد، ممکن است که زهکشی و یا شیب بندی به شکل مطلوبی فراهم نگردد. که این امر میتواند مشکلات فراونی را به دنبال داشته باشد.
داغ شدن بر اثر گرما
از دیگر معایب چمن مصنوعی میتوان به داغ شدن آن بر اثر گرما اشاره کرد. در روزهای گرم تابستان و بر اثر تابش نور خورشید چمن مصنوعی بسیار داغ میگردد. پاشیدن آب و یا ماسه بر روی آن میتواند بهترین راهکار برای رفع این مشکل باشد. به طور کلی سطحی گرمتر نسبت به چمن طبیعی و حتی آسفالت دارد.
کلام آخر
در این مطلب سعی نمودیم شما را با مهمترین مزایا و معایب چمن مصنوعی آشنا نماییم. چمن مصنوعی اگرچه اثرات زیست محیطی بیشتری نسبت به چمن طبیعی دارد و اگر به خوبی نصب نشود مشکلاتی همچون عدم زهکشی را نیز به همراه میآورد اما از مزایای بیشماری برخوردار است. دوام و زیبایی منحصر به فردی دارد و نصب و اجرای آن میتواند جلوه بصری خارق العادهای به فضا ببخشد. به هر حال آگاهی از این مزایا و معایب به خریداران کمک میکند تا از بروز یکسری آسیبهای احتمالی جلوگیری نمایند.